mz stille kracht

STILLE KRACHT LEO FONTEINE

mz_icoon rubriek

Kun je jezelf kort voorstellen?
“Ik ben Leo Fonteine, geboren op 22 juni 1952 en ik kom uit Noordwelle. Ik heb 2 zoons, Erwin en Martijn, en ben getrouwd met Hannie.

 

Wat zijn je werkzaamheden binnen de club?
“Ik ben nu bijna 2 jaar met prepensioen en heb daardoor tijd voor MZC. Binnen de club ben ik 3 jaar lang werkzaam geweest als wedstrijdsecretaris voor de jeugd. Voor gemiddeld 25 teams hebben we vooral in het voorjaar veel werk. Zowel tegenstanders als teams van MZC hebben dan vaak te weinig spelers en worden wedstrijden verschoven. Daarnaast maak ik de kleedkamerindeling voor zaterdag. En ik regel graag oefenwedstrijden voor alle teams. Dit zijn er gemiddeld 75 per seizoen, het liefst thuis te spelen. De voorkeur gaat uit naar tegenstanders uit Flakkee, omdat we daarin de competitie niet tegen spelen. Verder ben ik vaak op donderdag en vrijdag bezig met de belijning op de velden. In augustus, terwijl iedereen vakantie heeft, loop ik de velden na. Ook worden de velden in deze tijd gemaaid. Verder zorg ik dat de plassen in de doelgebieden met een riek weggewerkt worden. Op zaterdagochtend kijk ik samen met Hans den Haan of de velden bespeelbaar zijn. Daarnaast organiseer ik het bedrijventoernooi. Dat doe ik niet helemaal alleen, maar ik stuur daar wel de boel aan.”

Wat vind je het leukst aan de zaterdag?
“Zoveel mogelijk wedstrijden te zien spelen. Hoe meer jeugd op de velden, hoe mooier ik het vind. Jeugd moet immers plezier hebben en zeker buiten zijn!”

Heb je zelf ook gevoetbald?
“Ik kom uit de korfbalwereld. Door de bouw van het Mevo-clubhuis en het voetballen van mijn zoons, ben ik bij Mevo binnengerold. Op een enkele zomeravondse voetbalwedstrijd na, heb ik zelf nooit gevoetbald.”

Zijn er punten binnen de vereniging die beter zouden moeten?
“Sommige besluiten zouden sneller genomen dienen te worden. Daarnaast zou ik graag zien dat er cursussen worden georganiseerd voor jeugdleiders en scheidsrechters. Ook een stukje opvoeding is op zijn plaats bij spelers, trainers en leiders.”

Hoe zie je de toekomst van de club voor je?
“De club heeft zeker een goede toekomst, maar dan zullen er wel steeds meer vrijwilligers nodig zijn. Als we alleen nog komen om zelf een potje te voetballen, zie ik het somber in. Neem bijvoorbeeld het fluiten van wedstrijden. Soms is het lastig om alle wedstrijden van een sterke arbiter te voorzien. Er zijn dus echt meer vrijwilligers nodig!”

Wat zie je als positieve ontwikkelingen binnen de club?
“Positief is het kampioenschap van ons vlaggenschip, het 1e. Daarnaast vind ik de promotie van een C- en B-elftal naar een hogere klasse erg positief. Dat is goed voor de aanvulling naar de standaardteams. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld publiek en nieuwe jeugdspelers aantrekken. Daarnaast vind ik het leuk dat meisjes de weg naar onze club weten te vinden.”

Wat is het leukste dat je op de voetbal hebt meegemaakt?
“Dat was op een feestmiddag bij Mevo. Daar kreeg ik opeens door een meneer van de KNVB de zilveren speld van verdienste opgespeld. Toch een stukje waardering waar ik niet om gevraagd had, maar wat wel heel prettig was.”

Hoelang ben je al vrijwilliger en hoeveel tijd steek je hierin?
“Jullie zullen uit mijn verhaal begrijpen dat er behoorlijk veel vrije tijd in deze werkzaamheden wordt gestoken. En dit na ongeveer 15 jaar actief te zijn geweest in de korfbalwereld.”

Met wie werk je voornamelijk samen?
“Eén van de fijne dingen aan mijn werkzaamheden is de samenwerking met André ‘t Jong. We hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Daarnaast heb ik vaak overleg met Toon van Tiggelhoven over de bespeelbaarheid van de velden en de wedstrijden die gepland staan. Ook met Monique van Vossen is er regelmatig overleg, zoals voor het bedrijventoernooi. Maar ook soms over iets als hoekvlaggen. Niet groot, maar wel belangrijk dat alles intact blijft. Monique weet ook altijd waar ik dan moet zijn. En op vrijdagmorgen werk ik samen met de ploeg voor de schoonmaak-, veeg- en andere werkzaamheden. Gezellig!”

 

Tekst: Stella Vogelzang en Gwenda Jochem

 

“Hoe meer

jeugd op

de velden,

hoe mooier”mz-stille kracht

Stille Kracht Fonteine

10/20
Loading ...