MVO NEDERLAND COLUMN

 

Vijf nieuwe wetten voor
internationaal zakendoen

 

Nederland is volgens het World Economic Forum gedaald op de internationale ranglijst van nationale concurrentiekracht. Willen we weer terug naar de top vijf dan zullen we veel nadrukkelijker moeten gaan sturen op de koppeling tussen people, planet en profit. Dat geldt zowel voor onze binnenlandse economie als voor onze internationale activiteiten. Opkomende markten en ontwikkelingslanden worden daarin steeds belangrijker. Mede op basis van recente ervaringen van Women on Wings-oprichter Maria van der Heijden in India en eigen contacten met Zuid-Afrika en Kenia hebben Maria en ik vijf nieuwe wetten voor internationaal zakendoen opgesteld.
 

Willem Lageweg, directeur MVO Nederland

mvo column foto lageweg
mvo column wet 01

De Wet van goed kijken en luisteren

Het lijkt een open deur maar meer dan ooit zullen we moeten leren luisteren naar de ambities en wensen van nieuwe en opkomende markten. Tijdens een recente handelsmissie naar India werd de meest succesvolle deal gesloten door Schouten Food dat vegetarische vleesvervangers maakt. Een interessant en tevens duurzaam product voor een land waar meer dan een miljard vegetariërs leven.

mvo column wet 01

De Wet van lokale partnerships

In Zuid-Afrika, India, Kenia en veel andere landen met opkomende economieën zijn lokale partnerships een absolute voorwaarde voor succesvol zaken doen. Ondernemers die samen werken met lokale partners en veel oog hebben voor de sociale agenda maken veel meer kans op business en vergunningen dan partijen die louter hun eigen belang voorop stellen. Groente- en fruitgroothandel en MVO-koploper Eosta snapt dit en is mede daardoor in dit soort landen een gewaardeerde zakenpartner.

mvo column wet 01

De Wet van vrouwen als economische waarde

Als je investeert in een vrouw, investeer je in een hele familie. India heeft meer

dan 3 miljoen Self Help Groups van vrouwen. Door in te spelen op de veranderende sociale infrastructuur bewijs je dat je snapt waar de economische potentie zit.

mvo column wet 01

De Wet van respect voor people en planet

Nieuwe markten zijn vaak een les in geduld en uithoudingsvermogen. Bij een sterk toenemend nationaal zelfbewustzijn vraagt internationaal zaken doen meer dan ooit om respect voor zowel de lokale cultuur (people) als de natuur ter plaatse (planet).

mvo column wet 01

De Wet van de gedeelde waarde

De eerste vier wetten zijn onderdeel van de Wet van de gedeelde waarde. Het gaat bij internationaal zaken doen om samen vernieuwen, om meervoudige waardecreatie, zowel hier als daar. Mkb-bedrijven als Schouten Food, Eosta en Soil&More en multinationals als Unilever, DSM en Interface weten dat deze manier van ondernemen loont.

MVO Nederland Column

8/9
Loading ...