Leren samenwerken

COPY W cover spreuk

 

 

 

Wij zijn Lies Noordhof en Lenneke de Graaf. We zijn zussen, leerkracht en allebei Coach Coöperatief Leren. Een aantal jaar geleden zijn wij op school gestart met coöperatief leren. Coöperatief leren laat kinderen op een gestructureerde manier samenwerken, zodat ze van elkaar leren én met elkaar leren samenwerken

 

Bij het samenwerken wordt uitgegaan van 4 basisprincipes: gelijke deelname van elk kind; individuele verantwoordelijkheid van elk kind; positieve wederzijdse verantwoordelijkheid (afhankelijk zijn van elkaar om het leerdoel te bereiken); en simultane actie (tegelijkertijd actief), afgekort tot GIPS.

 

Er bestaan vele werkvormen of structuren om de kinderen op coöperatieve wijze te laten werken. Ondertussen heeft ons team een groot aantal daarvan onder de knie. We merken dat kinderen het leren middels deze werkvormen leuk vinden en dat het zijn vruchten afwerpt. Dat is iets waar we erg trots op mogen zijn!  

 

Wij gaan het coöperatief leren verder vormgeven door de werkvormen verder uit te diepen en nieuwe werkvormen toe te voegen. Daarnaast gaan we de aandacht voor het sociale aspect nog meer benadrukken. We hopen dat met deze plannen de succeservaringen nog meer zullen toenemen. 

W home
W strook klein
W_Plusklas

Coöperatief leren

5/10
Loading ...